Gasing

ASAL USUL

Gasing adalah permainan yang boleh berputar pada bahagian bawahnya1 Ia dimain oleh orang-orang Melayu sejak dahulu lagi. Ia selalunya dimain selepas musim menuai. Pemenang adalah yang paling lama berputar.

 

Gasing dibuat daripada kayu bebaru, kemuning, merbau, rambai, durian atau kundang. Kayu itu dibentuk sehingga menjadi bentuk gasing. Talinya selalunya 1 meter panjang.

 

CARA BERMAIN

 

Cara permainan dahulu dan sekarang tidak banyak perbezaannya. Di Malaysia permainannya berlainan antara satu daerah dengan daerah lain. Walau bagaimanapun pemain harus mempunyai kemahiran memusing, memangkah, membela uri gasing.

 

CARA MEMUSING GASING

 

Jika mengikut cara yang betul ia akan menghasilkan usingan yang tegak, kuat, ligat dan tetap. Langkah yang disusun akan menentukan hasilnya, jika tidak betul, gasing itu jatuh, megiring, meleret atau borot.

Ada dua jenis pusingan iaitu pusingan sorong tarik dan pusingan sentap. Pusingan tarik, gasing harus dipegang mengiring dan dihayun ke belakang, harus juga tertumpuh kepada arah sasaran di hadapan. Bagi pusingan sentap , ia mengahasilkan pusingan yang tegak, ligat dan kuat.

Rujukan: http://ms.wikipedia.org/wiki/Gasing

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s
%d bloggers like this: