Wau

ASAL USUL

Permainan wau juga dikenali sebagai layang-layang. Perkataan ini dikatakan berasal dari perkataan Thai. Ia adalah satu aktiviti yag menerbangkan layang-layang tersebut ke udara. Dimain oleh pelbagai peringkat umur.

 

Layang-layang yang di Malaysia berasal dari Negara Cina.Walaubagaimanapun bila dating permain ini tidak tentu. Layang-layang dahulu diperbuat olehdaun kayu yang lebar.

 

Beberapa cerita yang dipercayai adalah asal-usul wau:

  • Dahulu permain ini tiada nama. Dimain oleh kanak-kanak dan di tempat yang berangin. Satu waktu, seorang budak ini menangis “wa,wa,wa,wa…..” kerana talin waunya terputus. Maka terciptalah nama wau.

 

  • Wau wujud dari semangat padi. Seorang petani bersama isterinya yang tidak mempunyai anak terjumpa seorang anak perempuan yang cantik lalu mereka menjaganya. Suami itu selalu membawa minuman dan makanan di tempat anaknya bermain di rumah padi. Ini talah membuat isterinya cemburu dan dia memukul anaknya sehingga melarikan diri dan pergi ke angina barat. Setelah berbuat begitu, padi Isteri tidak berbuah. Mengikut nujum, anak itu adalah semangat padi. Dia harus membuat satu lembaga merupai Wau Bulan dan dinaikkan setelah menuai.

 

CARA BERMAIN

 

Biasanya wau dimain oleh dua orang. Seorang akan memegang wau dan lagi satu akan memegang tali. Apabila angina tiup, tali akan ditarik melawan arus angin sehingga wau itu tinggi ke udara.

Rujukan: http://ms.wikipedia.org/wiki/Wau

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s
%d bloggers like this: